Søke
close

Velkommen til Atos Medical

Please, start by selecting your country.

Norge
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekreft ditt valg
  • Land:Norge

Komme Hjem

Når du kommer hjem fra sykehuset, kan pleien av stoma fortone seg som en overveldende oppgave. Men i realiteten blir det lettere med tiden. Snart vil du kunne føle at du kan nyte livet igjen.

Det er ikke enkelt å komme hjem etter en total laryngektomi. Vi vet det. Men med tiden vil du oppdage at du kan nyte livet igjen.

Visste du dette?

  • Du kan redusere hosting
  • Du kan lære å bruke stemmen igjen
  • Du kan fortsatt nyte lukter og smak
  • Du kan nyte livet etter en total laryngektomi
    Nöelles stemme
  • Bli kjent med Noëlle og hør hennes historie om hvordan hun har kommet tilbake til et godt liv etter operasjonen.

Nöelles stemme

Pleie av stomien blir lettere for hver dag

Når du kommer hjem fra sykehuset, kan pleie av stomien virke overveldende. Men i realiteten blir det lettere med tiden. Snart vil du kunne føle at du kan nyte livet igjen.

Stoma leder direkte ned i lungene, så det er viktig å holde den tildekket. Bruk en fukt- og varmeveksler (HME) både dag og natt. Den tilfører varme og fuktighet til luften du puster inn. På denne måten utfører den jobben som nesen vanligvis ville gjort.

Hold stoma ren og fri for slim. Spør klinikeren om spesifikke instruksjoner om hvordan du gjør dette. Ikke rengjør med noe som er lite nok til å falle inn. Lillefingeren din er en god pekepinn når du skal sammenligne størrelsen på stoma. Etter hvert som tilhelingen skrider frem, kan stoma krympe. Dette er normalt, men den bør ikke bli for liten, for da kan du bli kortpustet. Hvis du tror at stoma blir for liten, skal du kontakte klinikeren omgående. Du trenger kanskje en Provox LaryTube (et mykt silikonrør) for å holde stoma åpen. Den holder fast din Provox HME på lignende måte som et plaster, slik at du kan bruke den døgnet rundt.

Redusere hoste og slim

Når du hoster etter en laryngektomi, vil det komme slim fra stoma i stedet for fra munnen. Vi vet at dette er frustrerende, men det vil bli lettere over tid. Hvis du har Provox HME på hele tiden, blir slimmengden redusert.

HME holder på varmen og fuktigheten når du puster ut og tilfører den igjen når du puster inn. Fordi laryngektomien har atskilt luftveiene fra nesen og munnen, gjøres ikke dette lenger automatisk av nesen. Det er grunnen til at lungene produserer mer slim hvis du ikke beskytter dem.

Hvis du får trang til å hoste, tar du ut HME og dekker til stoma med et papirlommetørkle. På samme måte som når du dekker til munnen når du hoster fra munnen, beskytter dette både deg selv og de som befinner seg i nærheten. Det er naturligvis ikke alltid nok tid. I så fall tar du ut HME og tørker den ren med et papirlommetørkle. Hvis det kommer slim inn i HME, kan du bare sette på en ny. Men ikke vask den, for da vil den slutte å fungere. Etter at du har hostet, bør du alltid tørke bort slimet grundig for å sikre at plasteret ikke løsner, og slik at huden ikke blir irritert.

Lære å bruke stemmen

Det er stemmen som gjør oss unik, siden den er vår måte å kommunisere tanker og følelser på.

Den raskeste og mest naturlige måten å gjenvinne stemmen på, er å snakke med en taleventil. Ventilen settes inn i en liten åpning mellom luftrør og spiserør. Kirurgen kan utføre denne operasjonen under laryngektomi eller senere etter tilheling. Slik fungerer det: Når du blokkerer stomien, beveger luften seg fra lungene gjennom protesen inn i strupen. Luften gjør at vevet på baksiden av halsen vibrerer og avgir lyd.

Det er flere måter å lære å snakke på igjen, som å bruke en talevibrator eller snakke med spiserørstemme.

Lære å lukte og smake på nytt

Å nyte smaker er en viktig del av et måltid. Maten vil smake annerledes når luften ikke kommer inn gjennom nesen med ekstra dufter. Å smake maten og fornemme andre dufter er noe du kan lære på nytt, det er bare et spørsmål om teknikk. I bunn og grunn er det som å gjespe med munnen igjen. Teknikken kalles en «høflig gjesp», og hvis du ønsker å lære mer om det, kan du kontakte oss.

Neste skritt

Hvis du bruker en taleventil, vil du sannsynligvis snart være klar for å snakke håndfritt. Vi vil mer enn gjerne ta dette spennende skrittet sammen med deg. Når du er vant til dine Provox HME-er og huden er tilhelet nok til å håndtere det beste tilbehøret, bør du også kunne snakke godt. Sammen med klinikeren kan du bestemme når du vil prøve Provox FreeHands FlexiVoice, som gjør at du kan snakke håndfritt med HME.

Er det noe vi kan hjelpe dem med?

Kontakt oss