Søke
close

Velkommen til Atos Medical

Please, start by selecting your country.

Norge
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekreft ditt valg
  • Land:Norge

Lungerehabilitering

Laryngektomi vil endre måten lungene fungerer på. Heldigvis har det gjennom årene blitt utviklet ulikt medisinsk utstyr og hjelpemidler for å dempe de negative bivirkningene, og sikre at kroppen din kan tilpasse seg godt.

Lungenes funksjoner

Lungene dine er vitale organer. Ved innånding, får man livgivende oksygen inn i lungene, og denne overføres så til blodet. Ved utånding, slippes karbondioksid ut fra blodet og utskilles fra kroppen.

 

Lunger trenger varm og fuktig luft

Før laryngektomien puster man gjennom nese og/eller munn, og hals, i det som kalles de øvre luftveier. Disse øvre luftveiene – spesielt nesen – preparerer luften du puster inn. Den innåndede luften varmes opp, fuktes og filtreres. Når luften når lungene, har den en kroppstemperatur på 37 grader og 100 % fuktighet, og dette er det fuktighetsnivået som kreves for optimal lungefunksjon.

Etter operasjonen vil du puste gjennom en stoma i halsen, i stedet for gjennom nesen din. Derfor vil den inhalerte luften ikke lenger være optimalt oppvarmet og fuktet før den når luftrøret og lungene.

Som en reaksjon på at man inhalerer å inhalere upreparert luft (hvis det er for kaldt og for tørt), vil luftrøret og lungene begynne å produsere mer slim. Dette betyr at man hoster mer, og har høyere risiko for å få luftveisinfeksjoner.

 

Hvorfor det er viktig å bruke en FVV

Ved å bruke en fukt- og varmeveksler (FVV), kan du kompensere for tap av øvre luftveisfunksjon i nese, munn og hals. En FVV vil varme opp, fukte og filtrere innåndet luft, og dermed forbedre den generelle lungehelsen din (lenke til side om FVV).

Vi har utformet våre FVVer så de kan fungere i ulike situasjoner, avhengig av tidspunktet på døgnet og hva du driver med. Vi anbefaler deg å bruke:

  • Provox XtraFlow når du er aktiv (f.eks. når du går tur eller går i butikker) (lenke til produktet).
  • Provox XtraMoist i perioder med lavere aktivitet (f. eks. når du slapper av hjemme, lager mat eller ser på TV) (lenke til produktet).
  • Provox Micron for å beskytte deg mot virus og bakterier (lenke til produktet).
  • Provox Luna som er ny natteløsning, for bedre komfort mens du sover (lenke til produktet).

 

Det er viktig å bruke FVV 24 timer i døgnet, syv dager i uken, for at man skal få del i alle fordelene.