Søke
close

Velkommen til Atos Medical

Please, start by selecting your country.

Norge
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekreft ditt valg
  • Land:Norge

Stemmerehabilitering

På samme måte som du trenger fysioterapi etter en sportsrelatert skade, trenger du å forstå at taleevnen din er endret fra før til etter en laryngektomi. Dette betyr at du vil oppleve en overgangsperiode før du blir bra, og stemmeøvelser vil hjelpe deg med rehabiliteringen.

Hvordan produseres «stemme»

Før en laryngektomi, produseres stemmen din av stemmebåndene som ligger i strupehodet. Disse stemmebåndene er kilden til den naturlige stemmen. Ved utånding passerer luften stemmebåndene, som produserer lyd gjennom å åpnes og lukkes rytmisk.

 

Stemmen vil være annerledes etter operasjonen

En laryngektomi betyr at strupehodet ditt er fjernet – og dette inkludert stemmebåndene. Men det finnes flere måter å få tilbake stemmen på, med hjelp fra en logoped.

De tre vanligste metoder for stemmedannelse etter operasjonen er: tale ved hjelp av en taleventil (trakeoøsofageal tale), tale med elektronisk talevibrator, og tale med spiserøret.

Stemmen din høres annerledes ut enn den gjorde før, fordi den ikke lenger kommer fra stemmebåndet ditt. Ved tale med spiserøret og trakeoøsofageal tale, vil kilden til stemmen din være plassert i spiserøret i stedet.

Logopeder kan hjelpe deg komme gjennom dette, ved å fokusere på ulike metoder for å gjøre stemmen så klar og forståelig som mulig.