Søke
close

Velkommen til Atos Medical

Please, start by selecting your country.

Norge
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Bekreft ditt valg
  • Land:Norge

Hva er laryngektomi?

En total laryngektomi er et kirurgisk inngrep som utføres i eller i nærheten av strupehodet ved fremskredne stadier av kreft. Det kan være en dyptgripende opplevelse å gjennomgå en total laryngektomi, men du er ikke alene. Flere enn 100 000 mennesker verden over har gjennomgått samme operasjon, og det er mulig å få tilbake et godt liv.

En total laryngektomi er en operasjon der strupehodet tas ut. Etter en laryngektomi puster du via en åpning i halsen i stedet for gjennom nese og munn.

Det er en hendelse som forandrer livet, men det er mulig å nyte livet igjen etter en total laryngektomi. Hoste kan reduseres til et minimum, du kan lære å snakke igjen, og det er mulig å nyte lukter og smaker på nytt.

Konsekvensene

Strupehodet spiller en viktig rolle på flere måter. Det inneholder stemmebåndene som gjør lyd til stemmen vår. Strupehodet hjelper oss også å puste og svelge. Derfor fører fjerning av strupehodet ikke bare til endringer i stemmen, men også til endringer i blant annet pusting, svelging, og lukting.

 

Den nye stemmen din

Stemmen vår uttrykker våre tanker og følelser. Det er faktisk en viktig del av vår identitet. Å miste den naturlige stemmen din kan ha en stor innvirkning på evnen til å kommunisere. Heldigvis finnes det flere nye måter å frembringe stemmen på. Etter operasjonen vil du sannsynligvis arbeide med en språkpatolog for å lære å snakke igjen.

Det er i utgangspunktet tre stemmedanningsmetoder som kan læres etter operasjonen: spiserørstemme (øsofagusstemme), talevibrator og trakeoøsofagusstemme.

Trakeoøsofagusstemme er den vanligste metoden for tale og anses å være den mest vellykkede. Det skaper den mest naturtro, flytende og mest lettforståelige stemmen.

For å oppnå trakeoøsofagusstemme (forkortet TE-stemme) plasseres en taleprotese i en liten åpning mellom luftrøret og spiserøret.

Denne teknikken kan ofte læres ganske kort tid etter operasjonen og er relativt lett å lære.

Du kan også få en elektronisk enhet som kalles en talevibrator. Det er en enhet du holder mot halsen, og når du trykker på en knapp, genererer den en elektronisk lyd som fungerer som din stemme.

Til slutt kan du også lære å frembringe spiserørstemme. Denne typen stemme krever at du trykker små mengder luft fra munnen ned i spiserøret og støter opp luften igjen.

Nesens funksjoner

Nesen gjør mer enn bare å lukte – den varmer, fukter og filtrerer luften du puster inn. Når luften når lungene, har den dermed nådd kroppstemperatur og inneholder det fuktighetsnivået som er nødvendig for at lungene skal fungere skikkelig.

Etter operasjonen puster du gjennom stoma i halsen slik at disse nesefunksjonene går tapt. Å puste gjennom en åpen stoma fører til at temperaturen og fuktigheten i lungene synker. Lungene reagerer på dette ved å produsere mer slim. Dette fører til at du får økt trang til å hoste (som om du er forkjølt), og luftrøret kan føles irritert.

Fukt- og varmevekslere (Heat and Moisture Exchanger, HME) slik som Provox XtraHME, er utviklet for å kompensere for nesefunksjonene. De bidrar til å gjenopprette «klimabalansen» i lungene. De brukes både dag og natt foran stoma og bidrar til å opprettholde varmen og fuktigheten i luften du puster inn. På den måten normaliseres slimproduksjonen, og hosten reduseres. Fukt- og varmevekslere er svært viktige og hjelper deg også å tette igjen stoma når du skal snakke.

Vil du vite mer om Provox XtraFlow HME and Provox XtraMoist HME?

Luktesansen etter en laryngektomi

Den andre viktige funksjonen nesen har, er at den gjør deg i stand til å lukte. Etter operasjonen puster du ikke inn via nesen, så du vil ikke lukte automatisk slik du gjorde før. I stedet kan du lære å bruke en spesiell teknikk som kalles NAIM (Nasal Airflow Inducing Maneuver) for å trekke luft inn i nesen og lukte.

Friheten ved håndfri tale

I løpet av de siste årene har håndfri tale vært ett av de sentrale utviklingsområdene. Det er blitt utviklet spesielle anordninger og tilbehør som gjør det mulig å bruke taleprotesen uten å tette til stoma for hånd.

Har du noen spørsmål eller vil du bare starte en dialog med oss

La oss kontakte deg

Når du har sendt inn ditt spørsmål vil vi gå igjennom det og svare deg innen 1 arbeidsdag
*Obligatorisk felt
Jeg vil bli kontaktet av:

Eller nå direkte ut til oss

Norge
Tel: + 4721629091
Se hele kontaktlisten her