Laryngektomi

Den fullstendige laryngektomiguiden

Vi svarer på spørsmålene dine, tilbyr støtte fra laryngektomi-fellesskapet vårt og gir laryngektomiutstyr for enhver situasjon.

En laryngektomiguide

Det grunnleggende for å komme i gang

En fullstendig laryngektomi er en operasjon utført i avanserte stadier av kreft. Prosedyren innebærer å fjerne stemmeboksen – også kalt strupehodet. Etter en laryngektomi skjer pusten via en åpning i halsen i stedet for nesen og munnen.

Å gjennomgå en fullstendig laryngektomi kan være en overveldende opplevelse, men du bør ikke føle deg isolert. Det er mer enn 100 000 mennesker over hele verden som har gjennomgått den samme operasjonen og bevist at det er mulig å opprettholde livskvaliteten.

MER INFORMASJON OM LARYNGEKTOMI

Hva er en fullstendig laryngektomi?

En livsendrende operasjon

Strupehodet spiller flere viktige roller. Den rommer stemmebåndene som får stemmen vår til å høres. Strupen hjelper oss også med å puste og svelge. Derfor fører fjerning av strupehodet ikke bare til endringer i stemmen, men også endringer i pust, svelging og lukting.

HVORDAN FORBEREDE DEG FOR EN LARYNGEKTOMI

Laryngektomi produkter

Livet etter laryngektomi

Før fullstendig laryngektomi

Før operasjon puster du gjennom nesen, munnen og halsen – eller det som er kjent som de 'øvre luftveiene'.

Etter fullstendig laryngektomi

Etter en laryngektomi skjer pusten via en åpning i halsen i stedet for nesen og munnen.

Å LEVE MED EN LARYNGEKTOMI

En ny måte å puste på

Pusting etter laryngektomi

Funksjonen til nesen din

Nesen din gjør mer enn bare å lukte – den varmer, fukter og filtrerer luften du puster inn. På denne måten kan du være sikker på at luften har riktig kroppstemperatur og inneholder nok fuktighet når den når lungene til at de kan fungere skikkelig.

Etter fullstendig laryngektomi, vil du puste gjennom stomien i halsen, så disse nesefunksjonene går tapt. Å puste gjennom en åpen stomi fører til at temperaturen og fuktigheten i lungene synker. Lungene reagerer på dette ved å produsere mer slim, noe som betyr at du må hoste mer (i likhet som ved forkjølelse) og luftrøret kan føles irritert.

Produkter för Andning

Din nye stemme

Å snakke etter laryngektomi

Vi er avhengige av stemmene våre for å uttrykke våre tanker og følelser. Å miste din naturlige stemme kan i starten være ganske opprørende, og påvirke evnen din til å kommunisere så vel som identitetsfølelsen din. Men den gode nyheten er at det er flere måter å få tilbake stemmen din på.

Det er i hovedsak tre stemmemetoder som kan læres etter operasjonen ved hjelp av logoped: tale med stemmeprotese (trakeøsofageal tale), bruk av stemmegenerator (elektrolarynx) og tale via spiserøret (øsofageal tale).

Luktesansen og smakssansen

Å lære å lukte og smake igjen

Å nyte smaker er en viktig del av et måltid. Maten din vil smake annerledes når luften ikke kommer gjennom nesen med de tilsatte duftene. Å smake på maten og lukte på andre dufter er noe du kan lære deg igjen, det er bare et spørsmål om teknikk. I utgangspunktet er det som å gjespe med lukket munn. Teknikken kalles et «høflig gjesp», og hvis du ønsker å lære mer om det kan du kontakte oss.

Olfaction Regained - Using the Polite Yawning Technique

Møt samfunnet vårt

Brukere deler sine historier om å leve med halsstomi

HELP & TJENESTER

Vet du ikke hvor du skal begynne?

Kontakt oss for mer støtte, informasjon og hjelp.

Dele

Spar til mitt innhold